Сподели с приятели и те да знаят!:

Как да взема матурата?

Информация за Матури 2014

Въпроса как да си взема матурата? Въпрос, който има много рецепти. Едни успяват да препишат, други пък имат знания, а трети не могат нито едното, нито другото.

Ние събрахме част от съветите на учениците, които са се справили на матурите.
Най-честия съвет е да седнете и да научите или по-добре да преговорите наученото. Най-важното е да бъде систематизирано ученето и по-малко. С други думи е важно да започнете по-рано и последователно.

Разбира се всички се сещат в последния момент затова ето ги и съветите за най-популярните матури.
/Съветите са с цел да преминете матурата, а не да получите отлична оценка!/
Как да вземете матурата по БЕЛ:

 1. Разделете си времето правилно. Гледайте да имате поне 1 час за темата.
 2. Първите 7 въпроса от теста обикновено изискват повече време, така че можете да ги оставите в края.
 3. Има въпроси свързани с тропи и фигури. Хубаво е да ги научите, става бързо и лесно и има много информация за тях.
 4. Членуването и поставянето на препинателни знаци Ви дава около 40% за тройка. Има много лесно правило кога се поставя кратък и кога пълен член.Когато можем да заместим с местоимението „кой“, то се пише пълен член,а когато думата може да се замени с „него“ е кратък член. НЕ УЧЕТЕ всичките правила за членуване и изключения, а тази проста проверка. Например: УченикЪТ (той) закъсня за час. Днес учитеЯТ (той) ме изпита. СъученикЪТ(той) ми беше изпитан от учителЯ (от него). Иван беше почерпен от директорA (от него).
 5. Друг важен момент е работата с текстовете. Да се направи тема или резюме е много лесно. Прочетете как става и направете поне няколко, после може да ги сравните с някого. Тези въпроси дават доста точки
 6. Друг важен момент са 38 и 39 въпрос където трябва да се напишат примери от текста. Съвет е да сложите цитати на изреченията, които си противоречат (тук е важно какво пише в условието на задачата!).
 7. Най-важния въпрос, а именно темата. Ако не сте сигурни, че можете да направите добър анализ (ЛИС), пиеше есе. Важното за есето е да бъде от ваше име, с ваши разсъждения и да е последователно. Друг важен момент е да бъде написано грамотно и четливо. В интернет има доста примери как се пише есе.

Тези неща по-горе ви гарантират минимум 4.50 на матурата по БЕЛ, или поне да минете матурата!

Как да вземете матурата по география:

 1. Научете картата на България.
 2. Научете къде се намират големите реки, градове и основните ЖП връзки. Важните неща за реките.
 3. Къде се намират планините с техните най-високи върхове и колко метра са
 4. Видове климат (включително частта свързана с атмосферата), почви, полезни изкопаеми и къде се срещат.
 5. Отрасли и сектори-Много от въпросите са свързани с отрасловата структура на България!
 6. Отделните региони на България и най-характерното за тях.

Как да вземете матурата по История:

Тук нещата са по-сложни, защото материала е изключително обемен и си трябва задължителна подготовка с някакво помагало (сборник с въпроси). Като цяло матурата по история се разделя на
– средновековие (Създаване на българската държава – Падане на 2-ро Българско царство). Като цяло съвет е да научите основните владетели, кога са управлявали и след това да научите най-важните неща за управлението им. Обикновено се пита за важни битки!
– Възраждане (Написване на История Славянобългарска – Освобождения на България). Обикновено има въпроси за въстания (за църковно и национално освобождение), революционери и техните организации (например БРЦК,ВРО). Почти задължително е да има въпрос свързан с Раковски и неговата дейност!
– Ново време( От освобождението – до сега). Задават се въпроси от периода около балканските и световните войни. Често се пита за важни договори и дати. Любими са тези от Версайската система.

Като цяло материала е обемен и трябва да се научи постепенно. Според нас темата по история на поправителната матура (30 Август 2013г.) ще бъде от Освобождение или Ново време (само предположение).

Как да вземете матурата по Биология: По Биология е една от най-лесните за подготовка матури. Просто си вземете 2та учебника от гимназията и учете от тях. Все пак най-основните неща, които трябва да знаете е деленето на клетките, АТФ, ДНК, Еволюция и др.

1 Звеза2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (8 гласа, средно: 4,50 от максимално 5)
Loading...

Трудни ли ще са матури 2016? Коментирай, твоето мнение е важно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.